Tip 1 t/m 16

Laatst bijgewerkt op 2024-05-19

Tip 17 t/m 29 | Tip 30 t/m 40

Tips & Tricks zijn pagina’s met, nuttige, korte, en met name duidelijke informatie voor iedere airbrush artiest!

Omdat er enorm veel informatie is, bestaat natuurlijk de mogelijkheid van “dat wist ik al”.
Bedenk dan dat er altijd (nieuwe) airbrushers zijn die dat niet weten.

Omdat we niet pretenderen de wijsheid in pacht te hebben, nodigen we iedere airbrusher uit zijn tips & tricks met ons te delen, zodat we het weer kunnen doorgeven aan andere airbrushers. Waarvoor onze dank namens iedere airbrusher!

Onze Tips & Tricks zijn ook (ongeoorloofd) elders op internet te vinden!


Tip 1 Verstopte spuit!

Een veel voorkomend vervelend probleem, is een verstopte spuit! Je kan dit probleem voor een groot deel voorkomen, als je (bij een Double Action spuit) altijd lucht houdt. De doorstromende lucht zorgt voor een “verfloze en schone” voorkant van je spuit. Wel van belang is dat de te gebruiken verf, die je eerst in een apart palet’je aanmaakt, melk dik moet zijn. (de werkdruk van je compressor staat natuurlijk op 1,5 Bar).
Succes, en tot de volgende tip!

Thijs Willemstijn


Tip 2 Marmereffect!

Om Marmereffect in je airbrush-werk te krijgen, kan je de oppervlakte b.v. met bruin (of andere kleur) dik (nat) spuiten.

Op de nog natte verf leg je cellofaanfolie, welke je eerst een weinig hebt gekreukeld. Dan een beetje het cellofaan bewegen om zo het marmereffect samen met de kreukels extra te bewerkstelligen.

Daarna direct het cellofaan met een ruk afnemen. Nu heb je een schitterend gemarmerde ondergrond. Daarna alles goed laten drogen, alvorens je verder kan werken.

Succes, en tot de volgende tip!

Thijs Willemstijn


Tip 3 Createx verdunnen!

Het blijkt dat er toch wel een aantal airbrushers problemen hebben met het spuiten met CREATEX.

Wij werken al heel veel jaren met createx, wij hebben nooit problemen. Als eerste moet je het flesje altijd goed schudden (net zoals andere verven), daarna verdunnen met water. Bijvoorbeeld 10 druppels verf met 5/10 druppels water. Dit is wel afhankelijk van de kleur. Goud en zilver zijn bijvoorbeeld zwaarder gepigmenteerd en kan je minimaal 1 op 1 verdunnen.

Nogmaals zoals in tip 1: de verf moet melk dik zijn.

Succes, en tot de volgende tip!

Thijs Willemstijn


Tip 4 Vastzittende naald!

Een veel gehoord probleem, is een vastzittende naald.

Tussen de naaldpakking en de verfbeker blijft altijd een klein beetje verf achter in de spuit, ondanks zorgvuldig schoonmaken.

Oplossing: Na de grondige schoonmaakbeurt aan het eind van de dag, de naald altijd insmeren met zuurvrije vaseline. Nu kan je de spuit wegbergen en desnoods maanden later weer gebruiken zonder dat de naald vastzit.

Bij het opnieuw gebruiken van de spuit, eerst de vaseline van de naald afhalen, de verfbeker vullen met water en zo blaas je het laatste beetje vaseline er zo vanaf.

Succes, en tot de volgende tip!

Thijs Willemstijn


Tip 5 Airbrushen op een T-shirt!

Om bij het airbrushen van een T-shirt de kleur beter te garanderen, kan je eventueel de werkdruk van de compressor iets (van 1,5 naar 2,5 Bar) verhogen, zodat de verf dieper in het materiaal dringt. Na afloop van je werk 3 minuten zo heet mogelijk föhnen.

Twee dagen later het T-shirt binnenstebuiten 3 minuten strijken op de stand “katoen”. Belangrijker is daarna: zo te langer je wacht (minimaal 6 weken) met de eerste wasbeurt (altijd binnenstebuiten op handwas 30 graden C), zo te beter de kleuren blijven zitten.

Vergeet niet na afloop je werkdruk weer terug op de “gewone” 1,5 Bar te zetten…

Succes, en tot de volgende tip!

Thijs Willemstijn


Tip 6 Schoonmaken van de naald!

Voor het reinigen van je naald, een klein beetje oplosmiddel (airbrush reiniger) op de zijkant van je palm (gedeelte tussen pink en pols) van je hand doen en al rollende lichtjes je naald over je palm naar achteren strijken.

Je naald wordt goed schoon en blijft recht als je voorzichtig te werk gaat. Door het gebruik van je hand voorkom je tevens dat eventuele vezels van schoonmaakdoekjes aan je naald blijven plakken die je nozzel kunnen verstoppen.

Veel plezier met brushen van Marc! (met onze dank voor deze inzending)

Succes, en tot de volgende tip!

Thijs Willemstijn


Tip 7 De juiste handgreep voor je pistool!

We komen nog veel tegen, ook bij airbrushers die al een poosje bezig zijn, dat het pistool niet juist wordt vastgehouden.

De juiste “handgreep” is: Je ring- en middelvinger strekken waar je pistool op rust. Je duim aan de andere kant van het pistool om hem vast te houden. Daarna met zoveel mogelijk gestrekte wijsvinger op de trigger.

Vanuit deze positie is het veel eenvoudiger om de trigger millimeters te kunnen bewegen waardoor je meer controle hebt tijdens het spuiten i.p.v. met een (soms sterk) gebogen vinger.

Als laatste: Je pistool zo ontspannen mogelijk (als een potlood) vast houden.

Succes, en tot de volgende tip!

Thijs Willemstijn


Tip 8 Verstopte spuit!

Als je bij een verstopte spuit de naald er uit haalt, en je hebt net je verfbeker (bij een spuit met een bovenbeker) helemaal gevuld met verf, is de stand van je spuit heel belangrijk.

Als je n.l. je spuit horizontaal houdt, loopt de verf vanuit de verfbeker in het hele huis van je spuit, zonder dat je dat ziet!

En dus ook in/op het gedeelte van het luchtventiel. Hierdoor blijft (doordat er verf tussen zit) je luchtklep openstaan zonder dat je hem indrukt. (en moet je dus je spuit helemaal uit elkaar halen en zeer goed schoonmaken!)

Om dit te voorkomen houdt je de spuit verticaal (dus met de kop naar beneden) vast, en loopt de verf er druppelsgewijs naar de voorkant uit en niet het huis in. Let wel op dat je dit doet boven een oude lap o.i.d. in verband met de uitdruppelende verf.

Succes, en tot de volgende tip!

Thijs Willemstijn


Tip 9 Ik kan niet tekenen!

Goed nieuws voor iedereen die niet kan tekenen en wel zou willen airbrushen!

Geen probleem!

Er zijn verschillende hulpmiddelen die je in staat stellen elk plaatje te kunnen airbrushen, door hem gewoon d.m.v. een vergroter over te tekenen.

Je kan met zo’n vergroter (bijvoorbeeld de TRACER) een plaatje “opblazen” tot 2 x 2 meter of nog groter!

Succes, en tot de volgende tip!

Thijs Willemstijn


Tip 10 

Deze tip is in zijn geheel vervallen!


Tip 11 (ingezonden: Joop de Haan) Het maken van ogen!

Probeer eens een iris van een oog op de volgende manier te maken: Maak eerst de kronkellijntjes van de iris naar de pupil met de punt van een oude naald (niet insnijden maar in groefjes drukken), ook de omtrek van de iris meenemen.

Daarna maak je de complete iris goed nat, en leg er een drop water op met een penseel met de kleur verf door aan de bovenkant van de iris onder het ooglid aan te stippen. De kleur verdeelt zich over de druppel. Even wachten en dan met een droog penseel aan de onderkant van de iris het teveel aan water/verf laten opzuigen.

Resultaat: een heel natuurlijk oog dat goed doorzichtig aan doet. Veel plezier met de hobby gewenst door Joop.

Met onze dank voor deze inzending aan Joop de Haan.

Succes, en tot de volgende tip!

Thijs Willemstijn


Tip 12 Het polijsten van gladde ondergronden!

Kunststofdelen, zoals bijvoorbeeld in de modelbouw of scooter onderdelen, moeten eerst vóór het airbrushen zeer goed geschuurd (ik gebruik liever het woord “gepolijst”) en gereinigd worden.

Gebruik minimaal een polijstpapier met een 1200 korrel. Ik gebruik zelf 2000 micron. Ook straalpistolen (Badger of Paasche) zijn zeer behulpzaam bij dit werkje. Daarna goed reinigen met brandspiritus of alcohol. Gebruik geen water of spoelmiddel, omdat hierdoor kalkresten op je werkstuk kunnen achterblijven.

Daarna moet je eerst met dunne lagen een basislak aanbrengen (bv. Base-Coat van CREATEX (is in WIT en ZWART leverbaar!). Daarna eerst de aangebrachte base-coat weer polijsten tot het oppervlak weer helemaal glad is!

Nu mag je niet meer met je blote handen aan het werkstuk komen i.v.m. huidvet waar de verf niet (goed) houdt. Hierna kan je met je airbrush-werk aan de slag. Als laatste moet alles natuurlijk afgelakt worden.

Succes, en tot de volgende tip!

Thijs Willemstijn


Tip 13 Vloeibare maskeerfilm!

Vloeibare maskeerfilm is heel handig bij het snel afdekken van kleine delen, of van moeilijk af te dekken materialen zoals helmen, plastic modellen enz..

Nadat het goed droog is, kan je het met een scalpel weer bewerken. Maak altijd eerst een test of de ondergrond en de verf bestand zijn tegen de maskeerfilm (is overigens zelden een probleem).

Succes, en tot de volgende tip!

Thijs Willemstijn


Tip 14 Schoonmaken van de nozzel!

Bij de opticien kan je een spoelbakje kopen voor lenzen.

Daar zitten twee korfjes in die draaien als je aan het deksel draait. Ideaal voor het schoonmaken (laten weken) van je nozzel en je nozzelkop. Het bakje is waterdicht, en kan gevuld worden met airbrush cleaner.

Wederom met onze dank aan onze trouwe bezoeker Joop de Haan.

Succes, en tot de volgende tip!

Thijs Willemstijn


Tip 15 Huid structuur!

Voor het spuiten van de onderlaag van het gelaat of portret, is het handig de eerste laag te spuiten in de huid structuur.

Gebruik hiervoor sterk verdunde verf (zowat water) en een hele lage druk (0,75 Bar). Tijdens het spuiten veel lucht gebruiken en weinig verf. Je spuit dan hele fijne druppeltjes verf, die je uitblaast in de richting van de huidstructuur. Denk om de richting; van de neus weg, en onder en boven de ogen.

Daarna kan je het (met de normale 1,5 Bar druk) overspuiten met dunne lagen en de structuur blijft.

Ook deze keer weer dank aan onze “vaste bezoeker” Joop de Haan.

Succes, en tot de volgende tip!

Thijs Willemstijn


Tip 16 Body-paint verf!

Als je tijdens het body-painten met Bodypaint verf (welke dermatologisch is getest), een kleur niet meer hebt, of een andere kleur wilt gebruiken, kan je met Bodypaint verf eerst een witte (of andere lichte kleur) laag aanbrengen…

Daarna kan je er met CREATEX overheen spuiten. De verven verdragen elkaar zonder problemen. Je krijgt dan een rubberachtig laagje verf op de huid, welke gemakkelijk is te verwijderen.

Let wel! Nooit alleen createx op de blote huid gebruiken!

Succes, en tot de volgende tip!

Thijs Willemstijn

Terug naar boven